…Campesinos en celtiberia

joan miquel martinez democràcia castelló

Dada: el “Dia dels Treballadors” (la doble denominació masculí/femení es troba encara hui en la seua lletra menuda) és festiu en tots els Estats democràtics del Planeta excepte Regne Unit, Andorra i EUA.

Enguany l’antiga festivitat de Sant Josep Obrer ha vingut precedida per una setmana amb programes (com dir-ho?) cridaners en la pública RTVE, que els exposaré mes avant.

Recorde esta diada quan era menut per vore en aquella única cadena (poc abans de morir Franco vaig descobrir que existia un poc preat “UHF” amb cinema mut, dibuixos i programes repetits) les “Demostraciones Sindicales” de l’estadi del R.Madrid, feixistament “Verticales”, estrictament “Provinciales”, acrobàtiques, molt corals com feien els totalitaris europeus dels anys trenta i hui a penes Corea del Nord, massives malgrat que no he escoltat mai ningú que reconega haver-hi anat… mentre que diverses persones m’han assegurat ser presents als revolucionaris Fets de Maig de 1968 de París.

Este dimecres el mateix anticatalanista (el nom del qual no vull recordar) que va poder parlar sent escoltat educadament pels seus contertulians als Matins de TV3 (però com fa habitualment no deixà d’interrompre els i les demés), doncs este mateix anticatalanista tan pulcre per fora va parlar també sense interrupció tant com va voler, sense cap discrepant (“oh sorpresa”!) en la gens esquerrana A3. De què parlaven? En teoria: dels presumptes lladres de la família del 126é President de la Generalitat de Catalunya. En la pràctica: desqualificant “los nacionalistas (periféricos)” en general i els catalanistes en particular, i que damunt pretenen malèficament “imposar” el català a Catalunya.

D’altra banda: que esta setmana el 129é President Artur Mas català parlara francés a la flamenca Brussel·les demostra que de sensibilitat lingüística zero. DeCs no perd el temps discutint de llengües (autòctona, oficials…), les utilitza oralment i per escrit, única diferència entre llengua viva i morta.

Només me’n cridà l’atenció que A3, com tantes altres cadenes, passara gran part de la seua tertúlia barrejant llengua i evasió fraudulenta de capitals. Perquè és un fet que quasi totes les cadenes empren molt més temps malparlant contra “los nacionalistas (periféricos)” que contra l’evasió legal, sense denunciar l’enginyeria dels grans capitalistes comesa contra la Hisenda de Madrid.

També sempre A3 malparla contra el President Maduro, votat però cada dia menys demócrata encara que no ha finalitzat el seu mandat… mentre no diu ni una paraula de Putin, molt criticat a Europa, que ara, una altra vegada, torna a demostrar que molts anticomunistes són antidemòcrates: més d’un quart de segle després de caiguda la dictadura soviètica el no-boicotejat Règim de Putin (que organitza la Copa Confederacions del pròxim estiu) acaba de prohibir als periodistes estrangers eixir de les ciutats on jugaran les seleccions, i prohibit també preguntar pel carrer, parlar de res més que de futbol…

Per als que blasmen contra barrejar esport amb política, els recorde la samarreta amb “Agua para todos” del València CF, la “diplomacia blanca” dels negocis (lloats per Federico a la COPE) de constructors amb Ministres d’Aznar a la llotja del Bernabéu…

Per fer-ho curt: a més de les sorpreses de vore esta setmana “Cómo hemos cambiado” en TVE un llaurador preguntant al Ministre del ram de 1965 en valencià (renyat per Amestoy), i a més d’escoltar-hi efímers grups musicals de 1969 de poblets (Els Kents d’Ulldecona l’únic cantant en anglés), els recomanaria com sempre escoltar “Futuro abierto” de RNE1, este últim diumenge d’abril tractant el futur sociolaboral de la despobladíssima i ultraenvellida Serra Celtibèrica, de Sòria fins Els Ports i Conca.

Remat: lloes al plan específic del morellà Joaquín Puig, crítiques a l’irreal “maná del turismo y la repoblación” (amb urbanites)… i (com qualificar-les?) paraules d’uns llauradors colombians que marxaren de l’interior valencià a la Meseta per no voler aprendre valencià. (Del maravellós espai de RNE1 dilluns 1 de maig a les 3am sobre els vint mil espanyols menys que naixen cada any, ni en parle.)

Joan Miquel Martínez Joan Miquel Martínez (141 Posts)

President del Consell Directiu de Democràcia Castelló


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com