De penal injust

juan manuel segarra

De penal injust és la manera que han trobat els poderosos per colar-nos la versió edulcorada i caramel·litzada del conegut (i en gran mesura, rebutjat) tractat de lliure comerç (TTIP) amb els Estats Units d’Amèrica. És la versió anomenada CETA ( Comprehensive Economic Trade Agreement en anglès), un tractat de similars característiques que el TTIP, negociat en secret per la Unió Europea amb Canadà durant els darrers 5 anys.

La ratificació mixta (primer l’europarlament i després els parlaments nacionals) no aturarà la seua aplicació provisional, una vegada la cambra europea hagi donat el vist-i-plau els dies 20 i 21 d’octubre. En això i en que és un mercat (suposadament) molt més reduït, com el canadenc, es diferència del injuriat TTIP, però la realitat ens diu que no és així.

El CETA, és l’experiment i la prova del cotó dels defensors del TTIP, una aplicació suau i normativitzada al començament per mostrar les seues bondats, tot i que implementarà tribunals d’arbitratge a la carta per a les multinacionals i grans empreses, organitzant una justícia paral·lela a la pròpia tant de la UE, com del Canadà. En cas de que el TTIP embarranqui, les grans multinacionals nord-americanes, moltes amb seus establertes en Canadà, utilitzaran aquest acord per tirar endavant els seus projectes. Negoci rodó, o faig el que vull des d’USA o des del veí del nord, amb les normes que jo vulgui.

No crearà ocupació entre les Pimes europees, ja que aquestes venen més del 90% dels productes dins del territori de la Unió, el qual afavorirà a les grans empreses que de drets socials, mediambientals i dels treballadors coneixen poc (ací) o res (enllà). Tot molt liberal, si, però realment beneficiós per a la ciutadania?. En cap dels casos pot afavorir als sectors que viuen de l’especialització, de l’especificitat, de les denominacions d’origen, del treball artesà, de la recerca de la qualitat en productes que s’ofereixen diferenciats i que sempre seran igualats a la baixa en qualsevol estàndard per beneficiar a les grans corporacions.

Per tant no abaixem la guàrdia, ni pensem que tenim la batalla del TTIP guanyada, ja que el CETA du cinc anys d’avantatge i el penal que ens acaben de xiular en contra, en forma de votació a finals d’octubre, és igual o més decisiu que el del tractat amb els EEUU. No podem defallir ara que el tenim tan a prop i el cavall de Troia del TTIP hem d’aturar-lo com si fos l’original. Recordem que del 8 al 15 d’octubre tenim la setmana de lluita contra els tractats de lliure comerç. #NiCETANiTTIP

Juan Manuel Segarra (41 Posts)

Membre de l'executiva d'Iniciativa del Poble Valencià i de Compromís per Castelló


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com