El mur canadenc

joan miquel martinez democràcia castelló

Torne a repetir, com la setmana passada, que el pitjor que pot passar-te és tindre raó, l’exasperant “ja ho havia dit jo”… Este cap de setmana la locutora estrella dels matins de RNE1 celebrava una vinyeta recent en la qual Canadà decidix construir un mur contra immigrants del sud… Si fóra presumptuós (defecte fastigós) en diria: “Ja ho havia dit jo” en esta columna, i fa mesos.

La gent de Castelló en general i DeCs en particular no busquem protagonismes, sinó fer coses concretes pel bé de tots i totes… Seria fàcil penjar-nos medalles: des de la nostra protesta pública, la primera, contra el greuge comparatiu cap a les gaiates del reconeixement dels constructors de falles i fogueres, fins a temes tan vitals com apel·lar als morts de la 340 mentre PP i empreses convergents perllongaven la concessió privada de l’AP-7 que havia de concloure en 2002.

Este diumenge 29, també per RNE1, el per mi ja esmentat programa “Nómadas” palesava que a Espanya hi ha interessos privats poc disssimulats. Més enllà de la crida per la xarxa en suport del morituri “Salvados” de LaSexta per exposar sense censura l’escàndol de les elèctriques privades… cap espanyol no se sorprén (com jo) perquè la bancàriament discreta ciutat suïssa, descrita per la nostra emissora pública, compta amb vols diaris ni més ni menys que des d’Alacant, Barcelona, Bilbao, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Madrid, Màlaga, Palma, Tenerife, València i Sevilla? Tantíssims vols, rendibles perquè altrament no n’hi hauria, de suïssos cap a Espanya i sobretot espanyols a Suïssa… per turisme?

Residents de la “turística” Zuric expliquen, amb exemples tan colpidors com els de la magistral “1 franco 14 pts”, la gran qualitat de vida amb alts impostos i altíssims sous, amb tots els col·legis públics (ni un de concertat amb cap Església), i amb la gasolina més barata que als privatitzants EUA…

Precisament l’hora anterior (6am per espantar oïents racionals), RNE1 oferia la millor tertúlia d’Espanya: Només a hores tan dissuasives, experts autèntics gosen explicar sense censura obvietats tan poc difoses com, per exemple este diumenge 29, que en la Història de la Filosofia i en les actuals revistes internacionals especialitzades, les eminències espanyoles “se cuentan con los dedos del codo”, és a dir 0. És el mateix atac de sinceritat del film jardielponcelià “Un marido de ida y vuelta” emés la nit del dissabte, quan la  protagonista diu “Gran verdad, aunque lo diga el periódico.”

Parlant de pelis d’este dissabte, i enllaçant amb l’aïllacionista Trump, un canal dels que no apareixen a les audiències emetia “Back to the future”, amb detalls que van passar-me desapercebuts en 1985… encara vigents: els terroristes de la segona i penúltima escena són islamistes de la mediterrània Líbia, però porten gorres d’Indonèsia, a 11.000km. Ho faig constar per la general ignorància, també en el veto presidencial USA d’esta setmana a immigrants de 8 Estats de majoria musulmana, sense distingir cristians sirians de xiïtes iranians, enemics a mort dels integristes saudites.

Ignora molta gent, de tots els continents, fins i tot que respirem la mateixa atmosfera. Ho dic per la minúscula difusió del gegantí incendi xilé, ja prop de mig milió d’hectàries; i ací ha sigut notícia a penes per l’enviament de mig centenar de militars espanyols de la UME esta setmana.

Tanmateix, esta setmana que s’ha fet públic que ni amb plena ocupació es garantirien ja les pensions; que el nivell de riquesa de les famílies de menors de 35 anys des de 2011 s’ha reduït un 93%… doncs dos dies d’este setmana m’he alçat escoltant (a falta de les censurades Ràdio9 i CatRàdio) tant l’episcopal COPE com la presumtament esquerrana SER, amb el gran titular de l’eliminació, ja avisada per Trump, de les pàgines en castellà de la White House… com si la autoproclamada tolerant web de Moncloa respectara les llengües espanyoles.

Ací i allà, molta gent veu la palla a l’ull d’altres però no veuen la biga al propi… i no crec que minve este enorme defecte. Tant de bo m’equivocara!

Joan Miquel Martínez Joan Miquel Martínez (135 Posts)

President del Consell Directiu de Democràcia Castelló


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com