Immigració no: els bancs

joan miquel martinez democràcia castelló

Diumenge 12F 8.15a.m. la pública RNE5 emet la Santa Missa “desde el Oratorio de Lourdes de la calle Fortuny…” pronunciant repetidament la o de la ciutat gascona i la consonant catalana final com si fóra vocal castellana. Repetisc: ritus catòlics en la ràdio pública (pagada per tots/es) en el sXXI.

Mon pare (que al Cel siga) deia igualment “Fred Astaire” pronunciant 5 vocals, i quan va fer la mili participà com a un dels milers d’extres del seu Regiment en pel·lícules estatunidenques, en què va vore de lluny “Kirk Duglas” (pare de “Maiquel Daglas”), “Tirone Pober”, que morí llavors a Madrid, l’època de “Jon Baine”…

Dissabte 11F de bon matí RNE5 i RNE1 reconec que em va sorprendre, per dir sense por a l’idolatrat tirà marroquí que hi ha un segon país africà castellanoparlant (gràcias ara sobretot a Cuba), a més de l’encara espoliada Guinea Equatorial: Sàhara Occidental. (D’Ifni, Tarfaia sobretot del Rif ni en parlem.) Sí, sempre recordaré la mili contada per tiets meus, i la matrícula SH- que vaig vore a meitat dels setanta al Toll pel camí Lledó.

Més que repetir la tertúlia posterior de RNE1 sobre per què Espanya és el pitjor país angloparlant del continent, vull resaltar que “Juntos paso a paso” comptava com a convidat amb un filosaharauí que va tractar (açò sí, massa d’hora per a tindre prou audiència) dos temes delicats més, quasi amagats: la conveniència d’aprendre altres llengües espanyoles (idea ja llançada per exemple per Carrascal en A3tv…al seu poc vist informatiu de matinada i quan el PP pactava amb Convergència), i la reforma legal necessària per evitar que moltíssims/es empadronats/des a Espanya (ell en donava exemples britànics de la Costa del Sol com ací els milers també alemanys de la costa del Baix Maestrat) que no entenen el castellà… Tots els dies a l’hospital tracte amb angloparlants, xinesos (amb les diferentíssimes llengües tonals) i sobretot marroquines empadronats/des que ignoren impunement també el castellà. Tots els dies.

La Constitució vigent obliga a conéixer el castellà als espanyols no-castellans, però ignora el degut respecte recíproc: un exemple seríem els castellonencs, i casos més bèsties són els galaicoparlants bercians, els frangesos de la LAPAO (David el Guapo n’exclamà “Un altra llengua que sabem!”), i pitjor encara Astúries on l’asturià no és ni cooficial. (Personalment m’entretinc col·leccionant escrits oficials de Conselleries valencianes en castellà/romanés, castellà/anglés…)

Però qui posa el cascavell al gat? Políticament és incorrecte preguntar-los quin article de quina Llei permet ací als monolingües angloparlants i a les àraboparlants ignorar el castellà. Imaginen mig milió d’espanyoles empadronades durant anys a EUA o Marroc ignorants de l’anglés i de l’àrab? Ací entretinguts amb “Cospe multicàrrecs o unicàrrec” i “errejonistes versus pablistes”, damunt del Pirineu les diversíssimes esquerres comencen a debatre com ordenar la immigració sense engreixar la ultradreta, amb resultats fins ara contraproduents. Els conservadors britànics ja plantegen exàmens d’anglés sobretot per milions d’empadronades pakistaneses. I “around the world” tothom distret amb el Mur mexicà i del veto presidencial a refugiats de 7 Estats de majoria musulmana…

Mentrestant quasi ningú parla, i poquíssims ens esvalotem, perquè Trump ja ha llevat l’Assistència Sanitària a 20 milions de compatriotes i, darrere de cortines de fum migratòries (com quan Clinton bombardejà Sudan per desviar l’atenció de la llepadeta de Lewinsky), ja ha desfet les necessàries regulacions bancàries d’Obama per evitar un altra gravíssima crisi financera planetària.

Joan Miquel Martínez Joan Miquel Martínez (136 Posts)

President del Consell Directiu de Democràcia Castelló


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com