Llençols foradats

joan miquel martinez democràcia castelló

Minuts abans d’entrar 2017 per la Polinèsia encara francesa (quants recorden la malvenuda Micronèsia espanyola quan els meus iaios eren menuts?)… sent per ràdio que l’Any Nou comença a Llevant amb la consuetudinària matança massiva de població civil a un mercat de Bagdad.

(Temptat estic d’escriure que al col·legi Lluís Revest també vaig estudiar que els abbàssides, de l’actual capital iraquiana, arribaren a la nostra península.) Els informatius del 31 de desembre parlen d’un altre grup armat del Llevant, víctima i botxí a l’eixam de la meua estimada Síria.

No és la meua opinió sinó un fet: els majors assassins de musulmans/es són musulmans, inclós Istambul este Cap d’Any. Ni prohibint disfressar-se de Pare Noël podríem evitar matances. Mentre els poquíssims àrabs laics van islamitzant-se, el poc cristià Occident ja celebra campanades entre policies: alegria amb el centenari raïm alacantí o galls de mandarina, nou “costum” que com a castellonenc espere que vaja a més.

El que sí va a més a tot arreu és la contaminació atmosfèrica: la pública RNE informa ara que el CO2 seguix i seguix pujant, de 398 partícules per milió en 2015 a 402 en 2016. A qui importa? Resposta: només a qui, amb cotxe o sense, respire l’atmosfera d’este planeta.

Esta setmana la restricció al trànsit privat de Madrid ha sigut primer titular en tots tots tots el mitjans d’àmbit “nacional, español por supuesto”. Fa temps vaig escoltar que un oient a Luís del Olmo li reprotxava que a Madrid un pet és gran notícia, mentre que no aconseguix tant de ressò mediàtic ni una diarrea “en provincias”. (És un fet que Madrid és una província.) Objectivament hi ha centenars de ciutats civilitzades que porten anys amb tan incòmodes… però òbvies mesures.

I ni més ni menys que el gens ecologista Manuel Toharia (successor de Mariano Medina per als que tenim una edat) explica sovint al seu espai de RNE1 que ell ja escrivia de la contaminació urbana a finals dels anys seixanta, quan la industrialització de tot el planeta creixia, també amb la dictadura franquista. Doncs l’antic home del temps sol contar que a la llavors fabril Erandio hi hagué manifestacions, amb morts per repressió policial, a causa de l’aire més que brut, corrosiu; tant afectava vies respiratòries que ennegria els llençols rentats estesos fins foradar-los.

Com cada matí el també bilbaí “Santi, majetón” de la COPE (que almenys reconeix que “ya no se llora por las calles” de la seua urbs natal) amaça contra totes les esquerres i dretes no-castellanistes, constatant que “ciudades sostenibles” només poden ser les d’uns “doscientos mil habitantes” (com Castelló!), i ni una paraula de l’eradicacació de l’smog del Gran Londres. Però una ciutat gran “de veritat” (Madrid!) només pot “poner parchecitos, alguna zona verde más” “… y comer zanahorias”, afegix l’insultant S.Sostres.

Damunt esta setmana el “premi” diari de l’episcopal “Desfibrilador de tontos” va contra la grauera Ali Brancal (a qui respecte malgrat separar-me’n grans diferències ideològiques), per criticar els Simpson… La cadena Episcopal ni es planteja autoatorgar-se el seu premi, mai: a prendre pel sac les cristianes humilitat, caritat fraterna, modèstia…

De Castelló preferisc lloar que l’Ajuntament en una setmana s’ha aplegat en tres Plens. Personalment no sóc futboler però confesse algun sentiment per l’ampliació de capital del C.E.Castelló. I de les contractacions indegudes i múltiples desviaments de fons desvelats per la Sindicatura de Comptes… doncs encara és Nadal, va.

Este horrorós pastís setmanal de notícies he concloure’l amb l’amarga cirereta dels combats de guerra entre els exèrcits europeus armeni i àzeri. “¿Qué sabéis del Cáucaso?” I Turquia canviant de bàndol a Síria… Quin 2017 ens espera!

Joan Miquel Martínez Joan Miquel Martínez (135 Posts)

President del Consell Directiu de Democràcia Castelló


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com