Més protecció als arbres monumentals de Borriana

Gabriel_Ferrándiz-EU Borriana

Hui membres del col·lectiu d’Esquerra Unida a Borriana hem pogut preguntar a algun veí de les cases dels pescadors, a la vora de la carretera al Port, si l’arbre que la constructora d’eixa via ha quasi aniquilat, els molestava. La resposta és ben clara… NO. L’arbre en qüestió, un vell om de més de 30 anys, ha sigut retallat cruelment amb l’objectiu de talar-ho i fer-ho desaparéixer i molt probablement no podrà ja recuperar-se d’aquest atac salvatge per part d’una empresa constructora sota la supervisió de l’Ajuntament de Borriana.

Preguntats fa uns dies els càrrecs públics per aquest arbre i les raons per ordenar la tala ens han dit que es feia per queixes veïnals però hui hem pogut constatar que no existeixen eixes queixes, o almenys no referides a eixe arbre sinó a un grup de xops que hi ha a uns 50 metres (a l’altre costat de la carretera i en una propietat privada) que generen gran quantitat de pol·len en primavera. El vell om, l’arbre que no li havia fet res a ningú ni molestava a ningú, és una víctima del “progrés” que defén el nostre Ajuntament i que, a la vista dels fets, dista ben poc del que practicava el PP, és a dir, ciment, ciment i més ciment.

Per què s’ha tallat aquest arbre? Per què volien liquidar-ho? La resposta no correspon donar-la a EUPV Borriana sinó a l’Ajuntament i esperem que la resposta siga coherent i no com fins ara. Si l’Ajuntament ha clavat la pota i no ha sabut defendre el nostre patrimoni verd estaria bé que, per una vegada, donara la cara i explicara als veïns del Port que s’han equivocat i que posaran les mesures adequades per salvar l’om del Port.

Enginyers sense consciència ecològica?

En el dia de hui allò que es pot veure és que just als peus d’eixe arbre s’ha decidit posar la parada de l’autobús tallant-li així part de les arrels de forma totalment irresponsable i demostrant que els promotors d’aquesta obra entre el Port i Borriana tenen una sensibilitat ambiental nul·la (al contrari dels veïns dels Poblats Marítims que ens han comentat que ells s’estimaven molt aquest arbre i no comprenen per què s’ha decidit aniquilar-ho). Amb enginyers, tècnics en urbanisme i professionals de la construcció d’obra pública a la Conselleria, l’Ajuntament i l’empresa constructora ningú ha sigut capaç d’adonar-se que pagava la pena conservar eixe arbre desplaçant la parada del bus un parell de metres cap al Port? Ens sembla inaudit que el nivell tècnic siga aquest i pensem que en nom del progrés (i pensem que la carretera al Port és un avanç respecte al passat) no tot val.

Por dels veïns

El problema generat per eixa mala actuació municipal és que els veïns dels voltants tenen por que l’arbre, mal retallat per les arrels, puga caure sense avis damunt les cases o els cotxes que hi ha al voltant.

Ens costa que l’Ajuntament ha demanat un informe tècnic per saber què es pot fer amb l’om però més enllà d’aquest pas burocràtic estaria molt bé que es prengueren les mesures correctives perquè situacions com aquesta mai tornen a repetir-se a Borriana.

Catàleg d’arbres monumentals

Des d’Esquerra Unida Borriana anem a exigir que es reivindique la vegetació monumental i de valor paisatgístic de Borriana amb l’elaboració i publicació d’un catàleg d’arbres monumentals (que ens consta que es va iniciar en època del PP però no va arribar a ser una realitat mai) i que arbres com l’om del Port siguen inclosos en eixe document per protegir-los davant abusos d’empreses i institucions, com és el cas, i projectes urbanístics sense control.

Gabriel Ferrándiz Gracia Gabriel Ferrándiz Gracia (35 Posts)

Periodista y Coordinador de EUPV Borriana


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com