La participació com a forma d’empoderament ciutadà

Susana Pérez

En un món canviant, en constant evolució, les inquietuds de la ciutadania van en augment, el interès per la política ha disparat les queixes, els suggeriments, les aportacions, les ganes d’influenciar, de canviar-ho tot, de millorar.

Els grans partits polítics ens varen fer creure que la democràcia consistia en dipositar una papereta en una urna cada quatre anys i després, una vegada escollits les representants, ja s’encarregarien de governar-nos, però sense tenir en compte la nostra opinió quotidiana. Com si el càrrec fou un xec en blanc i els fera intocables durant el seu mandat.

Però no. Les persones han dit prou, la gent vol participar, vol ser escoltada i tinguda en compte, l’associacionisme ciutadà torna a estar viu i, com en èpoques passades, està qüestionant certs funcionaments i començant a fiscalitzar-nos per no caure en autoritarismes d’infaust record.

Vivim en democràcia i tenim mecanismes suficients per articular la participació, tant de les persones individuals, com del teixit associatiu, perquè el desig de participació d’anys enrere s’ha convertit en una realitat quotidiana i enriquidora de la vida ciutadana.

Hem d’entendre la participació ciutadana com un procés d’aprenentatge continu per millorar la qualitat de les decisions públiques. Un procés dinàmic i obert, que ha de configurar la relació entre l’administració i la ciutadania. Una oportunitat per donar veu a les persones de manera continuada, una oportunitat de millorar la qualitat democràtica d’aquest País. I en açò estem.

Susana Pérez Alonso. Regidora de Participació Ciutadana en Benicarló. Coalició Compromís.

Redacción Redacción (31562 Posts)

Publicación de notas de prensa y otros contenidos generados por terceras personas


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com