Un guarro en un patatar

joan miquel martinez democràcia castelló

La setmana passada un dels poquíssims mitjans espanyols d’informació seriosa (sí: “El jueves”) lluïa en portada la caricatura d’un empresari arquetípic (amb barret de copa i havà) carregant àvid d’un prestatge unes gàbies de l’oferta “Esclavos a 400€ al mes”, disfrutant “más que un guarro en un patatar”.

Este mes consumista palesa la inhumanitat del sistema imperant ara, perquè damunt la Nativitat del Senyor celebra la pobresa que va triar per fer-se persona; i més quan les Sagrades Escriptures revelen que Déu fet home fuetejava comerciants. La paradoxa (Armas Marcelo en creà “parajoda”) dels/les empresaris/àries es testimoniada per milions de compatriotes, que malgrat tan enorme evidència, s’entesten a creure i proclamar insultantment la frase “la gent no vol treballar”, tot ometent-ne “sota les meues míseres condicions”. Ara diu el Govern que per Nadal crearà 950.000 d’estos “puestos de trabajo”.

Dumping laboral (“per exercir el meu dret a treballar em prostituisc més” n’accepten els contractats), deslocalitzacions antisocials (“anem a Bangladesh que té els menors salaris del planeta” prepetren els contractadors legals), freqüents esquirols sovint d’una mateixa nacionalitat… Este dissabte pocs hem celebrat l’aniversari de la Declaració dels Drets Humans, inalienables per a tot l’Univers; és una dada que només el finat criminal Stalin i els encara absolutistes Saud s’hi van abstindre, no van votar-la.

“Vergonya” i “Porca misèria” són expressions de la nostra llengua idèntiques a l’original en italià popular, i la recent del Papa Francesc.

No sols el somni de la raó crea monstres, també la pobresa i qualsevulla absència de benestar social i personal crea inhumanitat. També els captaires mediàtics per a malalties “rares” deixen en evidència com d’aprofitats són alguns pares, i com de poc professionals són molts periodistes. No poques justes ONGs paguen com a pecadores els robatoris d’estos pocs pares massa “llestos”, com el de Nadia Nerea; òbviament hi ha de tot, perquè conec personalment el pare d’una Nàdia treballador i molt honrat.

Portar la filla malalta a Afganistan hauria de fer sospitar a molts periodistes en teoria professionals: a l’Estat centre-asiàtic “democratitzat” per Bush &CIA no va cap espanyol “ni a cobrar una herencia”, com Ecos del Rocío cantava sobre la negativa a alçar-se de la dolça becadeta havent dinat… També paguen justos per pecadors: hi ha espanyols/es de 7 Autonomies que fan la migdiada més que a Andalusia.

Precisament este cap de setmana hi ha hagut un atemptat al mig europeu Istambul amb vint-i-escaig assassinats; doncs n’hi ha hagut un altre al Iemen, amb un 50% de morts i quasi sense ressó mediàtic. I un altre a Nigèria. I un altre a la major catedral d’Egipte…

Per acabar el resum d’estos dies de les misèries contràries als Drets Humans, també socials, pot afegir-se l’avanç de la notícia que tot el poble italià està abocat a rescatar el banc més antic del món. Una diferència més entre el sud i nord és que bancs islandesos privats van fer fallida i, com manen els principis del Capitalisme, van pagar accionistes i propietaris; cas extrem Japó, amb empresaris fent-se l’harakiri i lacrimògenes reverències suplicant perdó als accionistes; i algun gran empresari estatunidenc fa poquíssims anys, pegant-se un tir a la boca, en directe, afligit per arruïnar els seus inversors.

Spain is different, and Italy, Portugal, Greece… Som PIGS, però personalment tampoc no sóc partidari del TTIP, gran qüestió sobre la qual a DeCs també hi ha diversitat d’opinions.

Acabe: si voleu fer compres i damunt teniu diners, consumiu si podeu disfrutant com el porc al sembrat de creïlles. Molts desitjos de pau, i esforç pel benestar de les gents de Castelló!

Joan Miquel Martínez Joan Miquel Martínez (139 Posts)

President del Consell Directiu de Democràcia Castelló


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com