Una llengua humana

joan miquel martinez democràcia castelló

Creuen la majoria d’espanyols que a Eurovisió Espanya quedà última pel gall de Manel? (Recorden l’enorme desafinament de la canària de 2013.) En l’idioma que siga, recorden que àdhuc la molt centralista França hi quedà molt millor cantant en cors.

Creuen la majoria d’espanyols que Espanya és, com repetix Rajoy, una “Unidad (de Destino “compartido” en lo) Nacional”? Ara colpege el PSOE afirmant que organitzar-se desvergonyidament amb “Congresillos” per “Provincias” és incompatible amb creure’s Federals.

En fi, este dilluns a la mitjanit TVE2, després d’una vella peli, espanyola, lenta, en blanc i negre (horari i circumstàncies en general quasi dissuasives) ha emés un reportatge d’Internacional, sobre Transnístria. Sí, Transnístria.

Reconec que sóc raret perquè, des que Doña Conchín Climent (professora del Lluís Revest i després a les llistes del PSOE) en 5t d’EGB ens ensenyà Geografia Mundial, sempre m’ha atret conéixer les societats estrangeres. Els romanesos de Transnístria, els magiars de Voivodina o els germànics de l’Alt Adige eren grups que vaig anar coneixent en Sèptim, en COU… i comprenc que la majoria d’espanyols/es s’interesse per altres qüestions. Per a gustos colors. DeCs creu en la pluralitat.

Doncs dilluns m’impactaren les paraules d’un autòcton d’este tros romanés annexionat a Rússia, que recordava quan de jove (anys setanta) havia estat destinat a 4.000 quilòmetres, a Novossibirsk, on la seua parla romanesa era més que ben rebuda per les siberianes “perquè els sonava semblant a l’italià”, llatí atractiu diguem amorosament. Tanmateix, es queixava de russos nouvinguts que ara li hi diuen “Parla una llengua humana!”, com si la llengua autòctona fóra per exemple canina, en la línia del nostrat “¡Deja de ladrar en polaco!”

Dimarts fou casualitat que RNE emetera un reportatge dels 76 Estats que hui violen els Drets dels homosexuals, amb les paraules d’un rus apallissat que, volent denunciar l’atac patit, va haver d’aguantar que la Policia damunt li reprotxara la seua orientació: Hui els russos amb poder “no ens consideren humans.”

Dimecres em “sorprén” que el TSJ suspén cautelarment el Decret valencià de Plurilingüisme, (“casualitat”) la setmana posterior a l’anunci de la Generalitat Valenciana de fer el valencià la llengua prioritària d’esta Administració… després de més de trenta anys de recuperar l’Autogovern. Repetisc: l’anunci, la nostra Generalitat ha dit que vol fer en un futur pròxim. Algú hauria d’explicar a castellonencs, alacantins i valencians que tenen més motius objectius per sentir-se agreujats que els principatins: econòmics, fiscals, lingüístics… (Que DeCs no perda temps, com altres partits, discutint de llengües, no lleva que algú hauria d’explicar també a Catalunya que no són els més discriminats, sobretot fiscalment.)

En esta línia, pregunte: En sent demà de la matança islamista de xiquets del concert anglés, ¿era diguem nacionalment precís gastar diners i personal de la pública TVE lloant quant es preocupava per les víctimes l’Instituto Cervantes de Manchester? Més de 7 minuts de connexió via satèl·lit escoltant el seu Director, que aclaria que “el Gran Manchester són 3 o 4 millones de habitantes… el Instituto cuenta con 800 alumnos.” (I que conste que estic a favor de promocionar “arround the world” també la llengua de Cervantes.)

En fi: Humanes són les llengües, orientacions, creences… I els confesse que Melania Trump comença a caure’m bé, entre altres motius per anar sense draps al cap a Aràbia i amb davant del seu Sant Pare. Cares diferents davant de l’home o a l’esquena, i manotades a banda, quin goig per a una catòlica ser rebuda pel Papa!

I seguint la norma de conducta de DeCs, nota positiva: segons l’informe al respecte de la passada setmana, la Sanitat Pública espanyola és, entre les nòrdiques i l’australiana, la millor del planeta. I malgrat que és competència autonòmica, proposta constructiva: optimitzar, retallar els encara massa freqüents abusos. (I no parle de les inacceptables Mútues, sinó la situació de les Urgències, el malbaratament en  ambulàncies sovint com a taxis…)

Enguany s’exhaurix la Caixa de la Seguretat Social. Dimecres els mitjans més conservadors (per exemple COPE i 13tv) repetixen que Hisenda multa el Diputat podemita Echenique per no contractar com cal un treballador domèstic. Sóc l’únic que recorda l’entrevista a “El Mundo” al llavors President Monago confessant impunent que a casa tenia també “una chica” sense contracte? Sense pagar-ne cap cèntim a la Seguretat Social.

Acabe amb l’espanyolíssim Jaime Peñafiel, a qui escolte en Intereconomía: “España es un país corrupto. No estoy orgulloso de ser español. España ahora (20h del dissabte 27) es un pais vulgar.” Acabe bocabadat.

Joan Miquel Martínez Joan Miquel Martínez (135 Posts)

President del Consell Directiu de Democràcia Castelló


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com