Xúquer 29%, Segura 25%

joan miquel martinez democràcia castelló

Ha plogut la setmana abans de Nadal, tardor i hivern, ha fet malbé la taronja (campanya qualificada de “desastrosa”), les platges de La Plana Baixa (atractiu cabdal del cabdal turisme) i, contra l’opinió majoritària, damunt poca pluja: en estos percentatges tan baixos del títol han quedat els embassaments de les conques valencianes. Dada fonamental per als qui tenim el vici de necessitar aigua.

Desastrosa també la situació social; així he de qualificar-la perquè, malgrat ser estes dates suposadament felices, la conscienciació sociopolítica i econòmica ací és en general molt baixa: Quants/es castellonencs/ques saben que esta setmana ha tingut lloc el Debate sobre el Estado de la Provincia? Quants/es s’han assabentat de la benintencionada manifestació del dia 21 contra la pobresa energètica? Quants/es saben ni tan sols que esta setmana l’Ajuntament de esta capital decidix en els Pressupostos sobre els nostres diners?

A propòsit de diners, el Senyor Bisbe catòlic de Sogorb acaba de declarar la mitja veritat que la seua (i meua) Església sí paga IBI, tot ometent que és només des d’una reforma recent i, feta la Llei feta la trampa, només pels locals no destinats directament al culte; ni una paraula de les immatriculacions… i ara afegix que encara no té clar això que l’Ajuntament deixem de pagar el Prior del Lledó (el per a mi entranyable Josep Miquel Francés), que hi resten aspectes “aún por perfilar”.

Algú recorda les paraules de l’actual Sant Pare preferint la “sana laïcitat” –Espanya és només “aconfessional”- amb una “sòlida llei de llibertat religiosa” “més que un Estat confessional”? I de l’europeista campanya de Monsenyor Jubany per l’autofinançament, ni rastre fa dècades.

Per a recaptar diners del pobles d’Espanya fa temps que la Generalitat catalana (menys espoliada que la valenciana) va traure l’as de la mànega de 1)gravar amb un impost especial les begudes ensucrades, seguint saludables recomanacions de l’OMS. Doncs igual que va passar amb 2)la pionera llei catalana contra la pobresa energètica, el Govern Central ha fet prevaldre ara la seua actual tutoria fiscal. Com el descarat cas de 3)llevar a la Generalitat catalana la capacitat de recaptar el percentatge que havia imposat a les transaccions bancàries, que el Govern Central va rectificar: des d’aleshores els bancs espanyols han passat a pagar el 0%. Qualsevol mesura per a llevar ingressos a les Autonomies; i després d’estos retalls (referèndums a banda) molts a Madrid se sorprenen perquè el Conseller i ara també el seu President “passen” ja de les reunions amb la resta de Comunitats mancades d’Hisenda pròpia.

Rajoy poli “dialogant” (de tot excepte de finançament i referèndum) versus Aznar poli dur? Per a que no m’acusen d’antipepero: lloe que el PP asturià haja votat el Pressupost d’aquella Autonomia governada pel PSOE.

Bon Segon Dia de Nadal, festiu enguany recuperat.

Joan Miquel Martínez Joan Miquel Martínez (135 Posts)

President del Consell Directiu de Democràcia Castelló


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Política de comentarios:

Castellón Confidencial no se hace responsable de las opiniones vertidas en los comentarios. La responsabilidad legal de los comentarios vertidos corresponde a los autores de dichos comentarios. Este es un espacio para el debate. No hay moderación prevía en los comentarios, pero Castellón Confidencial se reserva el derecho a retirar comentarios irrespetuosos, ofensivos o inadecuados. Si envía un comentario, este sitio almacenará una entrada en un fichero de datos para poder mostrar su comentario a otros usuarios. Podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en lectores@castellonconfidencial.com